Go Back
lekki mus czekoladowo-kawowy

LEKKI MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY

Joanna | chocololo.pl
Pyszny mus czekoladowo-kawowy, herbatniki wymieszane z łyżką Amaretto, bita śmietana i wiórki czekoladowe.
Przepis na 4 porcje.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 40 g herbatników
  • 1 łyżka Amaretto

Składniki na mus

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki kawy instant (płaskie; lub 2 saszetki po 2 g)

Składniki na bitą śmietanę

  • 80 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • wiórki czekoladowe do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować pucharki na deser. Herbatniki posiekać i wymieszać z Amaretto, następnie wysypać równo do pucharków.
  • Śmietankę (100 ml) wlać do garnuszka, wsypać kawę i wymieszać, podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamana na kostki czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia.
  • Czekoladę przelać do większej miski. W osobnej ubić śmietankę (150ml) na gęstą i puszystą masę. Delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekolady. Mus nałożyć po równo do pucharków i schować je do lodówki.
  • Przygotować bitą śmietanę. W misce ubić śmietankę z cukrem pudrem i wyłożyć ją po równo na mus czekoladowo-kawowy. Schłodzić desery min. 1 godzinę.
  • Posypać wiórkami przed podaniem.