Go Back
sernik oreo z kajmakową pianką

SERNIK OREO Z KAJMAKOWĄ PIANKĄ

Joanna | chocololo.pl
Bardzo lekki, puszysty i kremowy sernik oreo z kajmakową pianką.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm (wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 110 g herbatników

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 240 g czekolady białej
  • 4 łyżeczki żelatyny + 60 ml zimnej wody
  • 300 g ciastek Oreo

Składniki na ganache

  • 180 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g czekolady mlecznej

Składniki na piankę kajmakową

  • 1 puszka masy kajmakowej (510 gram; w temp. pokojowej)
  • 400 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny +30 ml zimnej wody

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu i masy serowej

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia (można nasmarować ją wcześniej masłem, aby papier dobrze się przykleił).
  • Dno formy wyłożyć herbatnikami. Oreo połamać lub pokroić na kawałki i odłożyć.
  • Białą czekoladę połamać na kostki i włożyć do metalowej miseczki, rozpuścić ostrożnie w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzać w garnuszku i odstawić do ostudzenia, powinna pozostać płynna.
  • Do miski włożyć twaróg i zmiksować (można blenderem) i powoli dodawać ostudzoną czekoladę.
  • W osobnej misce ubić śmietankę na gęstą i puszystą masę. Do masy serowej energicznie wmieszać przestudzoną żelatynę. Następnie delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać śmietankę.
  • Do masy wsypać Oreo i wymieszać szpatułką. Masę serową przenieść na herbatniki i wyrównać. Włożyć do lodówki. Gdy masa lekko stężeje (po 1-2 godzinach) przygotować ganache.

Przygotowanie ganache

  • W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • Płynny, przestudzony ganache wylać na masę serową i wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 15-20 minut aż masa lekko stężeje.

Przygotowanie pianki kajmakowej

  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia na 10 minut, po tym czasie podgrzać ją aż będzie płynna i ciepła. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Śmietankę ubić na gęstą i puszystą masę, odłożyć na chwilę.
  • W misce wymieszać kajmak, dodać żelatynę (może być jeszcze letnia) i energicznie wymieszać. Do kajmaku dodać ubitą śmietanę i ostrożnie, delikatnie wmieszać ją szpatułką.
  • Kajmakową masę wylać na ganache. Całość schłodzić w lodówce przez min. 8 godzin, najlepiej przez całą noc.