Go Back
orzechowe ciasteczka z serduszkiem

ORZECHOWE CIASTECZKA Z SERDUSZKIEM

Joanna | chocololo.pl
Kruche, orzechowe ciasteczka z serduszkiem wypełnionym czekoladą.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 130 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko (zimne)
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 g mielonych orzechów laskowych (wcześniej upieczonych i obranych ze skórki)
  • 10 g kakao
  • 40 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok 16 g)
  • szczypta soli
  • 80-100 g czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do malaksera wsypać mąkę, kakao, orzechy mielone, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, dodać pokrojone w kostkę masło i żółtko. Szybko zmiksować składniki na kruszonkę, następnie wsypać ją do miski i zagnieść na ciasto.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki (ok. 20 gram każda) i odkładać w odstępach. Kuleczki lekko spłaszczyć.
  • W każdym ciastku odcisnąć (małą łyżeczką lub niewielką, zaokrągloną końcówką łyżeczki/ widelczyka) serduszko, dociskając głęboko łyżeczkę dwukrotnie, aby powstały brzuszki serduszka. Następnie uformować dół.
  • Ciastka schłodzić w lodówce ok. 60 minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  • Ciasteczka wyjąć z lodówki i piec 13-15 minut. Zaraz po upieczeniu będą miękkie, więc dopiero po kilku minutach przenieść je na kratkę do studzenia. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać do woreczka cukierniczego (można też użyć łyżeczki do napełniania serduszek) i napełniać serduszka. Zostawić do ostygnięcia czekolady lub włożyć na 10 minut do lodówki, żeby przyspieszyć ten proces.