Cofnij
mini serniczki black forest

MINI SERNICZKI BLACK FOREST

Joanna | chocololo.pl
Pyszne połączenie czekoladowej masy serowej, śmietankowego kremu  z mascarpone i kwaśnych wiśni.
Przepis na 12 serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spody serniczków

  • 100 g ciastek Oreo (ok. 10 sztuk)
  • 30 g masła

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru brązowego
  • 10 g kakao
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 60 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na krem

  • 140 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 80 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 10 g cukru pudru

Składniki na wiśnie

  • 300 g wiśni mrożonych
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • Ciastka Oreo zmielić w malakserze na okruszki. Masło roztopić w garnuszku i wlać do okruchów. Wymieszać całość i nałożyć po równo do każdej papilotki i docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, cukier, kakao, mąkę i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Przygotowanie wiśni

  • Wiśnie włożyć do garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać, aż puszczą sok i będą miękkie. Gotować je jeszcze kilka minut (na małym ogniu), następnie odlać 2 łyżki soku i w gorącym soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną.
  • Do gotujących się wiśni wlać rozmieszaną mąkę i mieszając gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Odłożyć wiśnie do wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) do powstania gęstej, puszystej masy. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki, tak aby powstały gniazdka z miejscem na wiśnie.
  • W kremowe gniazdka dać wiśnie i posypać wiórkami czekoladowymi.