Cofnij
kladdkaka- szwedzkie ciasto czekoladowe

KLADDKAKA - SZWEDZKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Jedno z najpopularniejszych szwedzkich ciast, które smakuje trochę jak połączenie brownie z Lava cake (czekoladowe ciasto z płynnym wnętrzem).
Przepis na tortownicę 20 cm.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka
  • 110 g masła
  • 240 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 40 g kakao
  • 80 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • masło i kakao do przygotowania formy
  • odrobina cukru pudru do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie całą formę wysmarować masłem i wysypać kakao.
  • W misce wymieszać kakao z mąką i odłożyć.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia.
  • W misce wymieszać krótko trzepaczką jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
  • Do jajek z cukrem przesiać mąkę z kakao i wymieszać dokładnie. Na końcu wlać wystudzone masło i ponownie dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia w formie.
  • Po ostudzeniu ciasta, boki oddzielić od formy nożem i dopiero zdjąć obręcz. Ciasto posypać cukrem pudrem.