Cofnij
sernik dyniowy z oreo 1

SERNIK DYNIOWY Z OREO

Joanna | chocololo.pl
Gładki i kremowy sernik z  dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 170 g ciasteczek Oreo
  • 40 g masła

Składniki na masę serową

  • 180 g puree z dyni
  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru

Składniki na krem

  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • kilka ciasteczek Oreo do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze lub blenderem.
  • Do pokruszonych ciastek wlać jeszcze ciepłe masło, wymieszać dobrze. Całość powinna przypominać mokry piasek.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem. Boki zostawić, nie natłuszczać ani nie wykładać papierem. Wysypać na dno tortownicy ciasteczka z masłem i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
  • Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Do miski dać puree z dyni, twaróg, cukier, jajka i śmietankę kremówkę. Zmiksować całość na jednolitą, gładką masę.
  • Miksując na wolnych obrotach, wlewać stopniowo wystudzoną czekoladę. Przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
  • Piec 70 minut, aż środek będzie ścięty, ale sprężysty. Wyjąć z piekarnika i po wystudzeniu schłodzić w lodówce min. 6 godzin.

Przygotowanie kremu

  • W dużej misce umieścić śmietankę, mascaprone i cukier puder. Miksować ok. 2 minuty, aż krem zgęstnieje i będzie puszysty.
  • Nałożyć krem na schłodzony sernik. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać pokruszonymi ciasteczkami Oreo.