SERNIK DYNIOWY Z OREO
Joanna | chocololo.pl
Gładki i kremowy sernik z dodatkiem dyni i białej czekolady, na spodzie z ciasteczek Oreo. Na wierzchu duża ilość kremu ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch posypany pokruszonymi ciasteczkami Oreo.
Składniki na spód
- 170 g ciasteczek Oreo
- 40 g masła
Składniki na masę serową
- 180 g puree z dyni
- 400 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 200 g białej czekolady
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
Składniki na krem
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- kilka ciasteczek Oreo do posypania
Przygotowanie spodu
Masło roztopić w garnuszku. Ciasteczka połamać i zmielić w malakserze lub blenderem.
Do pokruszonych ciastek wlać jeszcze ciepłe masło, wymieszać dobrze. Całość powinna przypominać mokry piasek.
Dno tortownicy wyłożyć papierem. Boki zostawić, nie natłuszczać ani nie wykładać papierem. Wysypać na dno tortownicy ciasteczka z masłem i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
Do miski dać puree z dyni, twaróg, cukier, jajka i śmietankę kremówkę. Zmiksować całość na jednolitą, gładką masę.
Miksując na wolnych obrotach, wlewać stopniowo wystudzoną czekoladę. Przygotowaną masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Piec 70 minut, aż środek będzie ścięty, ale sprężysty. Wyjąć z piekarnika i po wystudzeniu schłodzić w lodówce min. 6 godzin.
Przygotowanie kremu
W dużej misce umieścić śmietankę, mascaprone i cukier puder. Miksować ok. 2 minuty, aż krem zgęstnieje i będzie puszysty.
Nałożyć krem na schłodzony sernik. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać pokruszonymi ciasteczkami Oreo.