Cofnij
paluszki bezowe w czekoladzie

PALUSZKI BEZOWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Chrupiące paluszki bezowe zanurzone w czekoladzie i posypane orzechami laskowymi.
Przepis na ok. 40 paluszków (dł. 9cm i szer. 1,5cm)

SKŁADNIKI
  

  • 3 białka jaj
  • 150 g cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 40-50 g orzechów laskowych (posiekanych, bez skórek)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią, dodać szczyptę soli. Białka ubić na jasną, gęstą pianę i dodać pierwszą łyżeczkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
  • Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na przygotowaną blachę wyciskać długie na ok. 9 cm paluszki. Zachowywać między nimi odstęp niecałego centymetra.
  • Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
  • Gdy bezy wystygną, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy posiekać i wysypać na talerzyk.
  • Bezy zanurzać w czekoladzie, nadmiar czekolady strząsnąć . Odkładać je na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać posiekanymi orzechami (można też je obtoczyć). Przygotowane paluszki schłodzić ok. 15 minut w lodówce, gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.