Cofnij
tort czekoladowo-dyniowy

TORT CZEKOLADOWO-DYNIOWY

Joanna | chocololo.pl
Pyszne jesienny tort, który składa się z: dyniowego ciasta, kremu czekoladowego, konfitury i maślanego kremu dyniowego.
Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto dyniowe

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g puree z dyni
  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g cukru drobnego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 70 g czekolady gorzkiej posiekanej lub czekoladowych groszków

Składniki na krem czekoladowy

  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 400 g śmietanki 36%
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 90 g czekolady mlecznej

Składniki na maślany krem dyniowy

  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 50 g puree z dyni
  • 120 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżki śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g śmietanki 36%

Dodatkowo

  • 150 g konfitury morelowej lub pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Do drugiej miski wbić jajka, dodać puree z dyni, olej, cukier, skórkę pomarańczową i cynamon. Wymieszać dokładnie.
  • Przesiać mieszankę mąki do mokrych składników i wymieszać. Wsypać posiekaną czekoladę lub groszki, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Ciasto przelać do tortownicy. Piec 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • W misce zmiksować krótko mascarpone, dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą. Miksować krótko, aż powstanie gęsty krem.

Złożenie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić je na 3 równe blaty. Pierwszy położyć na paterze/talerzu/specjalnej podkładce i wyłożyć krem przy brzegu ciasta, tworząc miejsce w środku na konfiturę.
  • Do środka wyłożyć konfiturę, a na nią resztę kremu i wyrównać. Położyć drugi blat ciasta i znów wyłożyć krem i konfiturę. Położyć ostatni blat.
  • Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem. Schłodzić tort przez kilka godzin w lodówce, najlepiej przez noc.

Polewa i dyniowy krem maślany

  • Polewa. W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją na 2 minuty by przestygła następnie polać nią tort (można użyć łyżeczki lub przelać czekoladę do woreczka cukierniczego).
  • Schować tort do lodówki na 10-15 minut, gdy polewa lekko stężeje przygotować krem.
  • Krem. Cukier puder przesiać i odłożyć.
  • Do miski dać masło i puree, zmiksować do połączenia składników. Do masy ponownie przesiać cukier puder i ubijać (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego kremu. Zajmie to 3-4 minuty, pod koniec wlać łyżkę śmietanki i ponownie zmiksować.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić tort. Schłodzić go jeszcze 30 minut i można kroić.