Go Back
bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Joanna | chocololo.pl
Lekkie i bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami, które można jeść prawie bez wyrzutów sumienia.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g migdałów mielonych
  • 60 g mąki ryżowej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 20 g kakao
  • 70 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 60 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 gruszki (ok. 450 g po obraniu i pokrojeniu)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, dodać połamaną czekoladę i wymieszać na gładki sos gdy się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać żółtka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę ryżową, mielone migdały, kakao, cynamon, siemię, sodę i proszek. Wymieszać szpatułką, ciasto będzie gęste.
  • Do ciasta, ciągle mieszając wlewać stopniowo masę czekoladową.
  • Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać gruszki do ciasta i delikatnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie rózgą kuchenną lub szpatułką wmieszać pianę do ciasta.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec ok. 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie przez 15-20 minut i można przenieść na kratkę.