Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Keksówkę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, dodać połamaną czekoladę i wymieszać na gładki sos gdy się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać żółtka z mlekiem. Dodać przesianą mąkę ryżową, mielone migdały, kakao, cynamon, siemię, sodę i proszek. Wymieszać szpatułką, ciasto będzie gęste.
Do ciasta, ciągle mieszając wlewać stopniowo masę czekoladową.
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać gruszki do ciasta i delikatnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie rózgą kuchenną lub szpatułką wmieszać pianę do ciasta.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Piec ok. 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie przez 15-20 minut i można przenieść na kratkę.