Go Back
czekoladowe ciasto z cukinią

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ

Joanna | chocololo.pl
Niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią zaskakuje smakiem.
Przepis na formę do babki o średnicy 22 cm i pojemności ok. 2 l.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 1 cukinia (350 gram)
  • 330 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 80 g cukru białego
  • 80 g cukru brązowego
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 150 g czekolady gorzkiej ((lub mlecznej i gorzkiej 1:1))
  • 40 g posiekanej czekolady (opcjonalnie; do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką.
  • Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć na sicie z nadmiaru wody i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Do garnuszka wlać mleko, dać pokrojone w kostkę masło i olej. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści a mleko będzie prawie wrzące. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać ponownie do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do wystudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do większej miski (metalowej lub szklanej, czystej i suchej, będą ubijane na sztywną pianę).
  • Żółtka utrzeć z cukrem (mikser, końcówki do ubijania) na puszystą, jasną masę. Powoli, miksując na niskich obrotach wlewać wystudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników.
  • W kilku turach przesiać do masy mieszankę mąki, kakao i proszku. Wmieszać je szpatułką. Masą będzie gęsta.
  • Dodać cukinię, wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać dużą łyżkę do ciasta i wymieszać szpatułką. Masa powinna zrobić się rzadsza. Dodać resztę białek (łyżka po łyżce) i delikatnie wmieszać je szpatułką.
  • Ciasto wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, po kilku minutach wyjąć je z formy na kratkę do studzenia.

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos.
  • Polać wystudzoną babkę polewą i obsypać posiekaną czekoladą.