Cofnij
brownie chrupiący orzech 3

BROWNIE CHRUPIĄCY ORZECH

Joanna | chocololo.pl
Brownie jest wspaniałe, mocno czekoladowe, maziste tak, że jeszcze ciepłe trudno pokroić. Zanurzone w nim orzechy są chrupiące, upieczone wcześniej w słodkim toffi.
Przepis na blaszkę 18x18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 130 g masła
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g cukru białego
  • 90 g mąki pszennej

Składniki na chrupiące orzechy

  • 150 g orzechów laskowych (wcześniej podpieczonych i obranych ze skórki)
  • 40 g cukru brązowego
  • 20 g masła
  • 30 ml śmietanki 30-36%

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie orzechów

  • Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści, całość ładnie połączy wsypać orzechy laskowe i gotować jeszcze 2 minuty.
  • Wyłożyć równomiernie orzechy na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż staną się złote i rumiane.
  • Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie oddzielić orzechy nożem lub połamać.

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do garnuszka włożyć masło, roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
  • W misce ubić lekko jajka z cukrem (niedługo, 1 minuta mikserem lub trzepaczką wystarczy). Powoli wlewać wystudzoną czekoladę i energicznie mieszać do połączenia.
  • Do masy przesiać mąkę i wmieszać dokładnie szpatułką. Ciasto wylać do blaszki. Wyrównać. Wysypać równomiernie przygotowane wcześniej orzechy i lekko je docisnąć.
  • Piec brownie 25-30 minut. Wyjąć i ostudzić w formie. Kroić po całkowity wystudzeniu.