Cofnij
ciasto z rabarbarem, jabłkami i czekoladą

CIASTO Z RABARBAREM, JABŁKAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Ucierane, mięciutkie ciasto z rabarbarem, jabłkami i kawałkami gorzkiej czekolady.
Przepis na formę 20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g masła (miękkiego)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 260 g mąki pszennej
  • 80 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 małe jabłko (ok. 190-200g)
  • 200 g rabarbaru
  • 100 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jabłko obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę. Rabarbar pokroić na kawałki 1,5-2 cm. Czekoladę pokroić w kostkę. Wszystko odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (zajmie to ok. 2 minuty). Miksując dodawać jajko i kolejne, gdy poprzednie się wmiesza. Gdy składniki połączą się dodać śmietanę. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować składniki do powstania gładkiego, gęstego ciasta. Wmieszać do niego szpatułką jabłka, rabarbar i czekoladę.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić w formie do ostudzenia.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto z jabłkami, ciasto z rabarbarem, czekolada mleczna, jabłka, rabarbar