1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
1łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczki sody
1małejabłko(ok. 190-200g)
200grabarbaru
100ggorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę. Rabarbar pokroić na kawałki 1,5-2 cm. Czekoladę pokroić w kostkę. Wszystko odłożyć.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (zajmie to ok. 2 minuty). Miksując dodawać jajko i kolejne, gdy poprzednie się wmiesza. Gdy składniki połączą się dodać śmietanę. Nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować składniki do powstania gładkiego, gęstego ciasta. Wmieszać do niego szpatułką jabłka, rabarbar i czekoladę.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i zostawić w formie do ostudzenia.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto z jabłkami, ciasto z rabarbarem, czekolada mleczna, jabłka, rabarbar