Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
Rabarbar pokroić na kawałki po 1,5-2cm, wsypać do ceramicznej formy i wymieszać z łyżką cukru. Piec 10-15 minut aż zmięknie. Wyjąć, zostawić do lekkiego ostudzenia, a sok wylać.
Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać.
Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać kawałkami czekolady. Blondie piec 30 minut, wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.