Cofnij
blondie z rabarbarem

BLONDIE Z RABARBAREM

Joanna | chocololo.pl
Przepysznie słodkie ciasto blondie z białą czekolada i rabarbarem.
Przepis na formę 20x20cm.

SKŁADNIKI
  

  • 180 g białej czekolady
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 60 g cukru drobnego
  • 120 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 200 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina białej czekolady pokrojonej w kostkę lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół).
  • Rabarbar pokroić na kawałki po 1,5-2cm, wsypać do ceramicznej formy i wymieszać z łyżką cukru. Piec 10-15 minut aż zmięknie. Wyjąć, zostawić do lekkiego ostudzenia, a sok wylać.
  • Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać.
  • Ciasto równomiernie wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć rabarbar i posypać kawałkami czekolady. Blondie piec 30 minut, wyjąć i zostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, blondie, ciasto, rabarbar