Cofnij
ciasteczka z pastą pistacjową i białą czekoladą

CIASTECZKA Z PASTĄ PISTACJOWĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Kruche, czekoladowe ciasteczka wypełnione pastą pistacjową z białą czekoladą.
Przepis na ok. 20-22 ciasteczka.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 150 g masła (zimnego)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 60 g pasty pistacjowej
  • 60 g białej czekolady

Dodatkowo

  • 20 g czekolady gorzkiej
  • odrobina posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier puder i szczyptę soli. Wymieszać składniki i dodać żółtko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść na gładkie, plastyczne ciasto.
  • Niewielką blaszkę/talerz wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Z ciasta uformować małe kulki (ok. 20 gram każda) i ułożyć zachowując mały odstęp. W każdej kulce zrobić spore wgłębienie. Schować uformowane ciastka do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Większą blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem i ułożyć na niej schłodzone ciastka w większych odstępach.
  • Ciasteczka piec 15 minut. Wyciągnąć je z piekarnika, po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia. Zostawić do wystudzenia.
  • Przygotować nadzienie. W kąpieli wodnej (na małym ogniu) rozpuścić razem pastę pistacjową i białą czekoladę. Delikatnie wymieszać masę i napełnić nią wgłębienia w ciastkach.
  • Ciasteczka schłodzić w lodówce przez 10-15 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić, polać nią ciasteczka i posypać posiekanymi pistacjami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, kakao, pistacje