Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier puder i szczyptę soli. Wymieszać składniki i dodać żółtko oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieść na gładkie, plastyczne ciasto.
Niewielką blaszkę/talerz wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta uformować małe kulki (ok. 20 gram każda) i ułożyć zachowując mały odstęp. W każdej kulce zrobić spore wgłębienie. Schować uformowane ciastka do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Większą blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem i ułożyć na niej schłodzone ciastka w większych odstępach.
Ciasteczka piec 15 minut. Wyciągnąć je z piekarnika, po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia. Zostawić do wystudzenia.
Przygotować nadzienie. W kąpieli wodnej (na małym ogniu) rozpuścić razem pastę pistacjową i białą czekoladę. Delikatnie wymieszać masę i napełnić nią wgłębienia w ciastkach.
Ciasteczka schłodzić w lodówce przez 10-15 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić, polać nią ciasteczka i posypać posiekanymi pistacjami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, kakao, pistacje