Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać cukier puder wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę zblendować na gładko, przelać do miski i odstawić do ostudzenia.
Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schłodzić ją w lodówce przez 12 godzin, najlepiej przez noc.
Do miski dać mascarpone, chwilkę miksować i dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i ubijać. Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza. Zajmie to ok. 1-2 minuty.
WSKAZÓWKI
Przygotowany krem czekoladowy wystarczy do przełożenia 2-3 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu przy 2 przełożeniach będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości, a przy trzech 1 cm.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, krem czekoladowy, krem do tortu, mascarpone