Cofnij
krem czekoladowy z mascarpone

KREM CZEKOLADOWY Z MASCARPONE

Joanna | chocololo.pl
Gęsty krem czekoladowy z mascarpone, idealny do przełożenia tortu czekoladowego.

SKŁADNIKI
  

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 40 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać cukier puder wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę zblendować na gładko, przelać do miski i odstawić do ostudzenia.
  • Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schłodzić ją w lodówce przez 12 godzin, najlepiej przez noc.
  • Do miski dać mascarpone, chwilkę miksować i dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i ubijać. Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza. Zajmie to ok. 1-2 minuty.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem czekoladowy wystarczy do przełożenia 2-3 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu przy 2 przełożeniach będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości, a przy trzech 1 cm.
 
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, krem czekoladowy, krem do tortu, mascarpone