Cofnij
ciasto czekoladowe na jogurcie

CIASTO CZEKOLADOWE NA JOGURCIE

Joanna | chocololo.pl
Pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem jogurtu naturalnego i mleczną czekoladą.
Przepis na keksówkę 22×11 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczka sody
  • 100 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę mleczną drobno posiekać i odłożyć. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, także odłożyć.
  • Do miski dać masło, cukier puder i cukier waniliowy. Utrzeć do połączenia składników i otrzymania jasnej, puszystej masy. Zajmie to ok. 4 minuty.
  • Ciągle miksując dodać kolejno po jajku. Gdy składniki połączą się powoli wlewać jogurt. Miksować krótko, tylko do połączenia składników, następnie przesiać suche składniki i zmiksować do połączenia i powstania gładkiego, gęstego ciasta.
  • Do ciasta delikatnie wmieszać czekoladę, wyłożyć je do keksówki, wyrównać. Ciasto piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada, czekolada mleczna, kakao