Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół), keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę mleczną drobno posiekać i odłożyć. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, także odłożyć.
Do miski dać masło, cukier puder i cukier waniliowy. Utrzeć do połączenia składników i otrzymania jasnej, puszystej masy. Zajmie to ok. 4 minuty.
Ciągle miksując dodać kolejno po jajku. Gdy składniki połączą się powoli wlewać jogurt. Miksować krótko, tylko do połączenia składników, następnie przesiać suche składniki i zmiksować do połączenia i powstania gładkiego, gęstego ciasta.
Do ciasta delikatnie wmieszać czekoladę, wyłożyć je do keksówki, wyrównać. Ciasto piec ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie.