1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
1jajko(w temp. pokojowej)
½łyżeczkiproszku do pieczenia
szczypta soli
60gorzechów laskowych
60rodzynków
100gczekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Orzechy laskowe i rodzynki z grubsza posiekać, czekoladę pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
W misce utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ucierać krótko ok. 2 minuty. Ucierając dodać jajko i miksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować.
Do ciasta wmieszać delikatnie orzechy, rodzynki i czekoladę (kilka kostek zostawić na wierzch).
Na blachę w odstępach wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i powciskać kawałki czekolady.
Ciastka piec ok. 15 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada mleczna, orzechy laskowe, rodzynki