Cofnij
kruche ciasteczka pieguski

KRUCHE CIASTECZKA PIEGUSKI

Joanna | chocololo.pl
Pyszne, kruche ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g orzechów laskowych
  • 60 rodzynków
  • 100 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Orzechy laskowe i rodzynki z grubsza posiekać, czekoladę pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ucierać krótko ok. 2 minuty. Ucierając dodać jajko i miksować do połączenia. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i ponownie zmiksować.
  • Do ciasta wmieszać delikatnie orzechy, rodzynki i czekoladę (kilka kostek zostawić na wierzch).
  • Na blachę w odstępach wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i powciskać kawałki czekolady.
  • Ciastka piec ok. 15 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada mleczna, orzechy laskowe, rodzynki