Cofnij
tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY

Joanna | chocololo.pl
Maksymalnie czekoladowy tort z dwoma rodzajami czekoladowego kremu i ciastem czekoladowym.
Przepis na tort o średnicy ok. 19 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
  • 60 ml oleju
  • 200 ml maślanki (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody

Składniki na krem czekoladowy z mascarpone

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 40 g cukru pudru

Składniki na czekoladowy krem maślany

  • 150 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
  • 30 g kakao
  • 250 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę czekoladową

  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml śmietanki 36%

Dodatkowo

  • posypka/wiórki czekoladowe do ozdoby
  • kawa/kakao do nasączenia

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra-dół), dno i boki tortownicy (18 cm) nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca. Zdjąć z ognia i po chwili dodać połamaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie gładka masa. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z kakao, proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, wlać maślankę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec 45-55 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie kremu z mascarpone etap 1

  • Śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać prawie do wrzenia, następnie dodać połamaną na kostki czekoladę.
  • Wymieszać całość do rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiego sosu. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc (ok.12 godzin).

Przygotowanie kremu etap 2 i składanie tortu

  • Z ciasta ściąć górkę i przekroić na 4 równe blaty. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze/talerzu lub podkładce. Opcjonalnie nasączyć kawą.
  • Przygotować krem czekoladowy. Do miski dać mascarpone i chwilę zmiksować. Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą, zmiksować krótko (mikser, końcówki do ubijania). Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza.
  • Na pierwszy blat wyłożyć ⅓ kremu i rozsmarować delikatnie, przykryć drugim blatem, nasączyć kawą, wyłożyć ⅓ i przykryć trzecim. Ponownie nasączyć, wyłożyć ostatnią porcję kremu, rozsmarować i przykryć ostatnim, czwartym blatem. Wyrównać szpatułką boki.
  • Tort dobrze schłodzić w lodówce najlepiej przez kolejną noc (12 godzin).

Przygotowanie kremu maślanego

  • Masło utrzeć w misce do powstania jasnej (prawie białej), puszystej masy. Zajmie to ok. 5-8 minut.
  • Do masła przesiać kakao i ucierać 1-2 minuty. Następnie do masy przesiać ⅓ cukru pudru, miksować 1-2 minuty, dodać kolejną ⅓ cukru, miksować 1-2 minuty i ostatnią część.
  • Krem będzie gęsty, miksując wlać ⅓ śmietanki, gdy składniki się połączą wlać kolejną porcję i tak do powstania puszystego, gładkiego kremu.
  • Kremem maślanym posmarować wierzch i boki tortu. Część przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i zostawić do dekoracji (zostawić w temp. pokojowej).
  • Tort schować do lodówki na czas przygotowywania polewy.

Przygotowanie polewy i dekoracja

  • W rondelku podgrzać śmietankę dodać połamaną czekoladę, po chwili wymieszać, powstanie gładka polewa. Odstawić ją na 2 minuty by przestygła, następnie polać nią tort (można użyć łyżeczki lub przelać czekoladę do woreczka cukierniczego).
  • Polany tort schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut, gdy polewa stężeje ozdobić wierzch pozostałym kremem maślanym.
Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto do tortu, krem do tortu, tort, tort czekoladowy