Cofnij
pieczone oponki cytrynowe z białą czekoladą

PIECZONE OPONKI CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Pyszne, mięciutkie oponki cytrynowe polane białą czekoladą.
Przepis na 12 małych oponek.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 100 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml oleju
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej cytryny

Dodatkowo

  • 120 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na oponki wysmarować masłem.
  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W osobnej misce wymieszać jajko, jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać do połączenia składników.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 12-14 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia
  • Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe biała czekolada, cytryny, oponki, pieczone oponki