Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na oponki wysmarować masłem.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
W osobnej misce wymieszać jajko, jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać do połączenia składników.
Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 12-14 minut, do suchego patyczka.
Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.