Cofnij
ciasto snickers

CIASTO SNICKERS

Joanna | chocololo.pl
Ciasto łączy w sobie same pyszności. Jest czekoladowe ciasto, pyszny krem i orzechy.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 240 g herbatników

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 120 g masy kajmakowej
  • 150 g masła orzechowego

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 g orzeszków ziemnych prażonych

Dodatkowo

  • 200 g masy kajmakowej

PRZYGOTOWANIE
 

Pieczenie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie kremu i ciasta

  • Do miski dać mascarpone, masło orzechowe i kajmak. Zmiksować do połączenia składników.
  • Połowę kremu rozsmarować na cieście, wyłożyć na krem herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową (200 g) i przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć na nie resztę kremu, rozsmarować i przykryć warstwą herbatników.
  • Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę przed przygotowaniem polewy.
  • Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać, aż się rozpuści. Do czekolady wsypać orzechy, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Czekoladę z orzechami wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników i wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Słowo kluczowe ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, herbatniki, kajmak, masło orzechowe