Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.
Przygotowanie kremu i ciasta
Do miski dać mascarpone, masło orzechowe i kajmak. Zmiksować do połączenia składników.
Połowę kremu rozsmarować na cieście, wyłożyć na krem herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową (200 g) i przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć na nie resztę kremu, rozsmarować i przykryć warstwą herbatników.
Ciasto schłodzić w lodówce przez godzinę przed przygotowaniem polewy.
Przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać, aż się rozpuści. Do czekolady wsypać orzechy, wymieszać i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Czekoladę z orzechami wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników i wyrównać. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Słowo kluczowe ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, herbatniki, kajmak, masło orzechowe