Cofnij
ciasteczka bananowe z orzechami i czekoladą

CIASTECZKA BANANOWE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Miękkie ciasteczka z bananem, orzechami ziemnymi i czekoladą.
Przepis na ok. 20 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 1 dojrzały banan (170 g po obraniu ze skórki)
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g orzechów ziemnych
  • 150 g czekolady (75 g gorzkiej i 75 g mlecznej)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odłożyć. Czekolady pokroić w kostkę, odłożyć.
  • W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Banana rozgnieść na papkę i dodać do masła, chwilę zmiksować i wsypać mąkę z proszkiem. Całość miksować do połączenia składników.
  • Do ciasta wsypać orzechy i 3/4 czekolady, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Na blachę wykładać w odstępach porcje ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć ciastka. Piec ok. 15 minut do zarumienienia.
  • Ciastka wyjąć z piekarnika i od razu w gorące ciastka powciskać pozostałe czekoladowe kostki. Po chwili przenieść ciastka na kratkę do studzenia. Będą gotowe gdy ostygną.
Słowo kluczowe banany, ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada gorzka, czekolada mleczna