1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
½łyżeczkiproszku do pieczenia
80gorzechów ziemnych
150gczekolady(75 g gorzkiej i 75 g mlecznej)
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odłożyć. Czekolady pokroić w kostkę, odłożyć.
W misce utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (zajmie to 3-4 minuty). Banana rozgnieść na papkę i dodać do masła, chwilę zmiksować i wsypać mąkę z proszkiem. Całość miksować do połączenia składników.
Do ciasta wsypać orzechy i 3/4 czekolady, wymieszać delikatnie szpatułką.
Na blachę wykładać w odstępach porcje ciasta wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć ciastka. Piec ok. 15 minut do zarumienienia.
Ciastka wyjąć z piekarnika i od razu w gorące ciastka powciskać pozostałe czekoladowe kostki. Po chwili przenieść ciastka na kratkę do studzenia. Będą gotowe gdy ostygną.
Słowo kluczowe banany, ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada gorzka, czekolada mleczna