Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). W miseczce wymieszać łyżeczkę kakao z łyżką mąki. Formę do babki nasmarować masłem i wysypać mieszanką mąki i kakao.
W garnuszku podgrzać masło, mleko i kawę. Gdy masło się rozpuści wymieszać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać i zostawić do ostudzenia.
W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski. Wsypać cukier i ubijać 5-7 minut do powstania gęstej, lśniącej piany i rozpuszczenia cukru.
Do masy czekoladowej dać dużą łyżkę piany i mieszanki mąki z orzechami, delikatnie wmieszać. Ponownie dodać część piany i mieszanki, delikatnie wmieszać. Wymieszać w ten sposób wszystkie składniki w kilku partiach.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec 45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 15 minut, następnie wyjąć je z formy na kratkę do studzenia. Gdy całkiem wystygnie przygotować polewę.
Przygotowanie polewy. W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Po chwili wymieszać do powstania gładkiej, gęstej polewy. Polać nią babkę i posypać orzechami.