Cofnij
babka czekoladowo-orzechowa na białkach

BABKA CZEKOLADOWO-ORZECHOWA NA BIAŁKACH

Joanna | chocololo.pl
Delikatna babka czekoladowo-orzechowa, polana czekoladową polewą.
Przepis na formę ok. 1,5-2 l.
5 from 1 vote

SKŁADNIKI
  

  • 5-6 białek (200 g, w temp. pokojowej)
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 75 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 100 g masła
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 70 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • garść posiekanych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). W miseczce wymieszać łyżeczkę kakao z łyżką mąki. Formę do babki nasmarować masłem i wysypać mieszanką mąki i kakao.
  • W garnuszku podgrzać masło, mleko i kawę. Gdy masło się rozpuści wymieszać, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać i zostawić do ostudzenia.
  • W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Odłożyć.
  • Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski. Wsypać cukier i ubijać 5-7 minut do powstania gęstej, lśniącej piany i rozpuszczenia cukru.
  • Do masy czekoladowej dać dużą łyżkę piany i mieszanki mąki z orzechami, delikatnie wmieszać. Ponownie dodać część piany i mieszanki, delikatnie wmieszać. Wymieszać w ten sposób wszystkie składniki w kilku partiach.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i piec 45 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika zostawić na 15 minut, następnie wyjąć je z formy na kratkę do studzenia. Gdy całkiem wystygnie przygotować polewę.
  • Przygotowanie polewy. W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Po chwili wymieszać do powstania gładkiej, gęstej polewy. Polać nią babkę i posypać orzechami.
Słowo kluczowe babka, babka czekoladowa, czekolada, czekolada gorzka, orzechy laskowe, święta, wielkanoc