Cofnij
deserki z białą czekoladą i brzoskwiniami

DESERKI Z BRZOSKWINIAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Pucharki wypełnione czekoladowym biszkoptem, delikatnie kokosowym kremem z białej czekolady i kawałkami brzoskwiń.
Przepis na 3-4 porcje.

SKŁADNIKI
  

  • 120 g biszkoptu kakaowego/babki czekoladowej
  • 2 łyżki syropu z brzoskwiń
  • 2 łyżki Malibu (opcjonalnie)

Składniki na krem

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 120 g białej czekolady
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 30 g wiórków kokosowych

Dodatkowo

  • ½ puszki brzoskwiń (ok. 225 g po odsączeniu, może być też więcej)
  • wiórki kokosowe lub czekoladowe (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Dzień przed przygotowaniem deserków trzeba zacząć przygotowywać krem. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę połamaną na kostki. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
  • Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schować ją do lodówki na noc (ok. 12 godzin). Powinna się dobrze schłodzić.

Przygotowanie deserków

  • Przygotować pucharki. Biszkopt dokładnie pokruszyć w misce i wymieszać z syropem z brzoskwiń i Malibu. Odłożyć.
  • Brzoskwinie odsączyć z zalewy, lekko odcisnąć ręcznikiem papierowym z jej nadmiaru. Pokroić je w niedużą kostkę i odłożyć.
  • Przygotowanie kremu. Do miski dać schłodzone mascarpone, zmiksować je dosłownie przez chwilę (kilka sekund). Do mascarpone dodać schłodzoną przez noc śmietanę z czekoladą. Ubijać masę mikserem do powstania puszystego kremu (ok. 2 minuty), następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką do kremu.
  • Na dno pucharków wyłożyć trochę biszkoptu, dać część brzoskwiń i część kremu. Następnie znów brzoskwinie, biszkopt, brzoskwinie i krem na końcu.
  • Ozdobić deserki wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Można na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń.
  • Deser warto schłodzić w lodówce jeszcze przez 1-2 godziny.
Słowo kluczowe biała czekolada, brzoskwinie, deser, kokos, krem, wiórki kokosowe