½puszkibrzoskwiń (ok. 225 g po odsączeniu, może być też więcej)
wiórki kokosowe lub czekoladowe(do posypania)
PRZYGOTOWANIE
Dzień przed przygotowaniem deserków trzeba zacząć przygotowywać krem. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i wrzucić czekoladę połamaną na kostki. Po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schować ją do lodówki na noc (ok. 12 godzin). Powinna się dobrze schłodzić.
Przygotowanie deserków
Przygotować pucharki. Biszkopt dokładnie pokruszyć w misce i wymieszać z syropem z brzoskwiń i Malibu. Odłożyć.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, lekko odcisnąć ręcznikiem papierowym z jej nadmiaru. Pokroić je w niedużą kostkę i odłożyć.
Przygotowanie kremu. Do miski dać schłodzone mascarpone, zmiksować je dosłownie przez chwilę (kilka sekund). Do mascarpone dodać schłodzoną przez noc śmietanę z czekoladą. Ubijać masę mikserem do powstania puszystego kremu (ok. 2 minuty), następnie wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wmieszać je szpatułką do kremu.
Na dno pucharków wyłożyć trochę biszkoptu, dać część brzoskwiń i część kremu. Następnie znów brzoskwinie, biszkopt, brzoskwinie i krem na końcu.
Ozdobić deserki wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Można na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń.
Deser warto schłodzić w lodówce jeszcze przez 1-2 godziny.
Słowo kluczowe biała czekolada, brzoskwinie, deser, kokos, krem, wiórki kokosowe