Cofnij
mini serniczki czekoladowe z kremem kawowym

MINI SERNICZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM KAWOWYM

Joanna | chocololo.pl
Małe serniczki z czekoladą, czekoladową polewą i kawowym kremem.
Przepis na 12 serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spody

  • 100 g herbatników
  • 30 g masła
  • 10 g kakao

Składniki na masę serową

  • 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 60 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)

Składniki na polewę

  • 90 ml śmietanki 36%
  • 60 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem kawowy

  • 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki kawy instant (płaskie)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzone)
  • 30 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C (góra-dół). Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Przygotować spody serniczków. Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • Przygotować masę serową. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, śmietankę, kakao, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy napełnić masą serową papilotki. Zagotować też czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie wyjąć na talerz i schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godziny.

Przygotowanie polewy i kremu

  • 30 ml śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej kawę, gdy ostygnie schować do lodówki na min. 30 minut.
  • Polewa. W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia (ma jednak pozostać płynna).
  • Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki, aż polewa stężeje (10-15 minut).
  • Do miski dać mascarpone i cukier puder, chwilę zmiksować (kilka sekund), wlać schłodzoną śmietankę i przygotowaną wcześniej kawę. Ubijać całość do powstania puszystego kremu.
  • Kremem napełnić rękaw cukierniczy z dekoracyjną tylką i ozdobić nim babeczki. Można posypać je kakao lub wiórkami kokosowymi.
Słowo kluczowe czekolada, czekolada gorzka, kakao, kawa, krem kawowy, mascarpone