Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę nasmarować masłem i obsypać mąką z kakao (wymieszać wcześniej łyżkę mąki i łyżkę kakao).
Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia. Czekoladę posiekać drobno i odłożyć.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
Gruszki obrać ze skórek, pokroić w niedużą kostkę i odłożyć.
W osobnej misce wymieszać jajka, wino, cukier i ostudzone masło. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać. Dodać gruszki i czekoladę, delikatnie je wmieszać.
Ciasto wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy. Piec ok. 55 minut, do suchego patyczka. Może być wilgotny od gruszek lub kawałków czekolady, ale nie powinien być mokry od surowego ciasta.
Wyjąć ciasto z piekarnika zostawić na 5-10 minut i po tym czasie jeszcze gorące wyjąć delikatnie na kratkę do studzenia. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i posypać wiórkami.