Cofnij
czekoladowe ciasto z winem i gruszkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z WINEM I GRUSZKAMI

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe ciasto z czerwonym winem i gruszkami.
Przepis na formę do babki  o średnicy ok. 22 cm i pojemności ok. 2 l.

SKŁADNIKI
  

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 240 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 80 g masła
  • 160 g cukru
  • 250 ml czerwonego wina (wytrawne; w temp. pokojowej)
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 niewielkie gruszki (400 g po obraniu ze skórek)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • wiórki czekoladowe (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę nasmarować masłem i obsypać mąką z kakao (wymieszać wcześniej łyżkę mąki i łyżkę kakao).
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia. Czekoladę posiekać drobno i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Gruszki obrać ze skórek, pokroić w niedużą kostkę i odłożyć.
  • W osobnej misce wymieszać jajka, wino, cukier i ostudzone masło. Do mokrych składników przesiać suche i wymieszać. Dodać gruszki i czekoladę, delikatnie je wmieszać.
  • Ciasto wyłożyć równomiernie do przygotowanej formy. Piec ok. 55 minut, do suchego patyczka. Może być wilgotny od gruszek lub kawałków czekolady, ale nie powinien być mokry od surowego ciasta.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika zostawić na 5-10 minut i po tym czasie jeszcze gorące wyjąć delikatnie na kratkę do studzenia. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią ciasto i posypać wiórkami.
Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto z gruszkami, czekolada gorzka, gruszki, kakao