Cofnij
bezmączne ciasto podwójnie czekoladowe

BEZMĄCZNIE CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe ciasto bez dodatku mąki i z pysznym czekoladowym kremem.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 4 jajka M (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 160 g czekolady gorzkiej
  • 140 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Składniki na krem czekoladowy

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 20 g cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 łyżki wiórków czekoladowych (do ozdoby; wiórki z 2 pasków czekolady gorzkiej)
  • 3-4 łyżki frużeliny lub konfitury wiśniowej (do podania)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), dno tortownicy wyłożyć papierem, a boki wysmarować masłem.
  • Czekoladę posiekać i wsypać do miseczki. W garnuszku rozpuścić masło, gorącym zalać czekoladę i po chwili wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia, powinna być w temp. pokojowej i pozostać płynna.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej, metalowej lub szklanej miski i odłożyć.
  • W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Zajmie to 2-3 minuty, cukier nie musi się całkiem rozpuścić. Masę odstawić dosłownie na chwilę, w tym czasie szybko ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić je.
  • Do utartych żółtek powoli wlewać czekoladę, ciągle miksować na średnich obrotach. Gdy powstanie jednolita masa, skończyć miksować i szybko wmieszać dużą łyżkę piany z białek (szpatułką). Następnie bardzo delikatnie wmieszać resztę piany. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
  • Ciasto piec 30 minut, wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Dzień wcześniej (dzień przed pieczeniem ciasta) w garnuszku podgrzać śmietankę z cukrem prawie do wrzenia. Zmniejszyć ogień na najmniejszy. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.
  • Śmietankę z czekoladą ostudzić i schować do lodówki na 12 godzin. Musi się dobrze schłodzić.
  • W misce chwilę zmiksować mascarpone, dodać schłodzoną czekoladę ze śmietanką i ubijać do powstania gęstego kremu. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Krem rozsmarować na cieście, posypać wiórkami i gotowe. Kawałki ciasta podawać z łyżką wiśniowej frużeliny.
Słowo kluczowe bez glutenu, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, wiśnie