Cofnij
Domowa posypka czekoladowa

DOMOWA POSYPKA CZEKOLADOWA DO CIAST I DESERÓW

Joanna | chocololo.pl
Przepis na świetną posypkę z 3 składników, idealną do dekoracji ciast i deserów.
Przepis na mały słoiczek posypki.

SKŁADNIKI
  

  • 50 g cukru pudru
  • 7 g kakao
  • 11 ml wody

PRZYGOTOWANIE
 

  • Przygotować dwa duże arkusze papieru do pieczenia, rozłożyć je na blacie lub dużej tacy/blaszce.
  • Cukier puder wymieszać z kakao i przesiać do miski. Dodać wodę i dokładnie rozmieszać do powstania gęstego, lśniącego lukru.
  • Lukier przełożyć do worka cukierniczego. Odciąć końcówkę. Bardzo mały kawałek, żeby wyciskać cienkie paseczki.
  • Wyciskać cienkie, długie paseczki na przygotowany papier. Zostawić je do wysuszenia (na blacie w kuchni) na 1-2 godziny. Powinny stwardnieć, być kruche.
  • Paski posiekać ostrym nożem na kawałeczki (ok. 0,5 cm długości), następnie przesypać je ostrożnie na niewielkie sitko i delikatnie potrząsając odsiać okruchy.
  • Gotową posypkę wsypać do szczelnego pojemnika. Gotowe.
Słowo kluczowe deser, kakao, lukier, posypka do deserów