Przygotować dwa duże arkusze papieru do pieczenia, rozłożyć je na blacie lub dużej tacy/blaszce.
Cukier puder wymieszać z kakao i przesiać do miski. Dodać wodę i dokładnie rozmieszać do powstania gęstego, lśniącego lukru.
Lukier przełożyć do worka cukierniczego. Odciąć końcówkę. Bardzo mały kawałek, żeby wyciskać cienkie paseczki.
Wyciskać cienkie, długie paseczki na przygotowany papier. Zostawić je do wysuszenia (na blacie w kuchni) na 1-2 godziny. Powinny stwardnieć, być kruche.
Paski posiekać ostrym nożem na kawałeczki (ok. 0,5 cm długości), następnie przesypać je ostrożnie na niewielkie sitko i delikatnie potrząsając odsiać okruchy.
Gotową posypkę wsypać do szczelnego pojemnika. Gotowe.
Słowo kluczowe deser, kakao, lukier, posypka do deserów