Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na oponki wysmarować masłem.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odłożyć.
W większej misce rozgnieść banana, dodać śmietanę, olej, sok z cytryny, wbić jajko i wsypać cukry oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie.
Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki z sodą i proszkiem. Wymieszać do połączenia, ale nie mieszać zbyt długo.
Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 13-15 minut, do suchego patyczka.
Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać czekoladową posypką lub posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.