Cofnij
bananowe oponki w czekoladzie (pieczone)

BANANOWE OPONKI W CZEKOLADZIE (PIECZONE)

Joanna | chocololo.pl
Bardzo smaczne pieczone oponki bananowe z dodatkiem przypraw, polane gorzką czekoladą.
Przepis na 12 małych oponek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na oponki

  • 100 g banana (bez skórki)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 60 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 ml oleju
  • 70 g cukru drobnego
  • ½ op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 8 gram)
  • 15 ml soku z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na polewę

  • 100 g czekoladowy gorzkiej
  • posypka czekoladowa lub posiekane orzechy

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie oponek

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), formę na oponki wysmarować masłem.
  • W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, odłożyć.
  • W większej misce rozgnieść banana, dodać śmietanę, olej, sok z cytryny, wbić jajko i wsypać cukry oraz przyprawy. Wszystko wymieszać dokładnie.
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki z sodą i proszkiem. Wymieszać do połączenia, ale nie mieszać zbyt długo.
  • Ciastem napełnić otwory foremki do ¾ wysokości, wyrównać. Piec ok. 13-15 minut, do suchego patyczka.
  • Formę z oponkami wyjąć z piekarnika i po minucie wyjąć oponki na kratkę do studzenia. Po odwróceniu formy powinny "wyskoczyć", choć niektórym trzeba będzie pomóc. Zostawić je do wystudzenia.
  • Przygotowanie polewy. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać na kratkę do studzenia. Posypać czekoladową posypką lub posiekanymi orzechami. Można jeść od razu lub po zastygnięciu czekolady.
Słowo kluczowe banany, czekolada gorzka, oponki, pieczone oponki