200gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
150gmascarpone(w temp. pokojowej)
80gczekolady gorzkiej
80g czekolady mlecznej
15gkakao
35gcukru pudru
1łyżeczkażelatyny + 15 ml zimnej wody
100mlśmietanki 36%(dobrze schłodzonej)
Składniki na polewę
60mlśmietanki 36%
10goleju kokosowego
30gczekolady gorzkiej
30gczekolady mlecznej
Do dekoracji
2 batoniki czekoladowo-kokosowe
kilka kokosowych pralinek
1łyżeczkawiórków kokosowych/plasterki kokosowe
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao.
W garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać, czekolada powinna się rozpuścić. Ciepłą masę wymieszać z okruszkami.
Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy, wylepić spód i boki na wysokość 2 cm. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania masy kokosowej.
Przygotowanie masy kokosowej
Wiórki wsypać do miski i odłożyć.
W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym. Olej powinien się rozpuścić, a śmietanka podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć ją z ognia i po minucie dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać po chwili na gładki sos i ciepłym zalać wiórki. Wymieszać dokładnie.
Masę kokosową zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia, zamieszać ją od czasu do czasu.
Po tym czasie wyłożyć ją równomiernie na schłodzony spód i schłodzić ok. 30 minut przed wyłożeniem masy serowej.
Przygotowanie masy serowej
Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać przesiane kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kokosowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.
Przygotowanie polewy i dekoracja
Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę i olej kokosowy podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna, wylać ją na wierzch sernika i równomiernie rozsmarować. Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
Po tym czasie ozdobić sernik czekoladowo-kokosowymi słodyczami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, sernik, sernik czekoladowy, wiórki kokosowe