Cofnij
sernik czekoladowo-kokosowy

SERNIK CZEKOLADOWO-KOKOSOWY (NA ZIMNO)

Joanna | chocololo.pl
Pyszny sernik na zimno z herbatnikowo-czekoladowym spodem, słodką warstwą kokosową i kremową masą serową.
Przepis na tortownicę 18 cm.
5 from 2 votes

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 150 g herbatników
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 10 g kakao do posypania

Składniki na masę kokosową

  • 90 g wiórków kokosowych
  • 80 g czekolady białej
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 25 g oleju kokosowego

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 15 g kakao
  • 35 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na polewę

  • 60 ml śmietanki 36%
  • 10 g oleju kokosowego
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Do dekoracji

  • 2 batoniki czekoladowo-kokosowe
  • kilka kokosowych pralinek
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych/plasterki kokosowe

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki odrobię nasmarować masłem (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową.
  • Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki. Przesypać je do miski i wymieszać z kakao.
  • W garnuszku rozpuścić masło, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Po chwili wymieszać, czekolada powinna się rozpuścić. Ciepłą masę wymieszać z okruszkami.
  • Okruszkową masę wsypać do przygotowanej tortownicy, wylepić spód i boki na wysokość 2 cm. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki na czas przygotowywania masy kokosowej.

Przygotowanie masy kokosowej

  • Wiórki wsypać do miski i odłożyć.
  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem kokosowym. Olej powinien się rozpuścić, a śmietanka podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć ją z ognia i po minucie dodać połamaną białą czekoladę. Wymieszać po chwili na gładki sos i ciepłym zalać wiórki. Wymieszać dokładnie.
  • Masę kokosową zostawić na 5 minut do lekkiego ostygnięcia, zamieszać ją od czasu do czasu.
  • Po tym czasie wyłożyć ją równomiernie na schłodzony spód i schłodzić ok. 30 minut przed wyłożeniem masy serowej.

Przygotowanie masy serowej

  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Do miski włożyć ser, mascarpone, wsypać przesiane kakao, cukier puder i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.
  • Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na kokosowy spód, wyrównać i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, najlepiej całą noc.

Przygotowanie polewy i dekoracja

  • Do miseczki dać połamaną czekoladę. Śmietankę i olej kokosowy podgrzać prawie do wrzenia w garnuszku. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i po chwili wymieszać, powstanie gładki sos.
  • Gdy czekolada odrobinę wystygnie, ale będzie nadal płynna, wylać ją na wierzch sernika i równomiernie rozsmarować. Sernik włożyć do lodówki na 15-20 minut aby polewa zastygła.
  • Po tym czasie ozdobić sernik czekoladowo-kokosowymi słodyczami.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto bez pieczenia, czekolada gorzka, czekolada mleczna, sernik, sernik czekoladowy, wiórki kokosowe