Cofnij
wegański mus czekoladowy z oreo

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z OREO

Joanna | chocololo.pl
Puszysty i rozpływający się w ustach wegański mus czekoladowy z dodatkiem pokruszonych ciastek.
Przepis na 3 małe porcje.

SKŁADNIKI
  

  • 80 ml aquafaby (w temp. pokojowej)
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml mleczka kokosowego
  • 10 g cukru pudru
  • 2-3 ciasta Oreo

Do dekoracji

  • pokruszone ciastko
  • liofilizowane truskawki
  • odrobina truskawkowego jogurtu kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Ciasteczka bardzo drobno posiekać, odłożyć.
  • Mleczko kokosowe wlać do metalowej miski, wsypać cukier puder i wymieszać. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mleczko powinno być gorące, a cukier rozpuszczony.
  • Do mleczka dodać połamaną czekoladę, delikatnie mieszać do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
  • Auafabę ubić na puszystą pianę, dużą łyżkę energicznie wmieszać szpatułką do czekolady. Następnie wmieszać drugą, już delikatniej. Dodać resztę piany i bardzo delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekolady.
  • Wsypać ciasteczka, wymieszać i przełożyć do kokilek. Schłodzić min. 1 godzinę. Schłodzony mus udekorować łyżeczką jogurtu, połamanymi ciastkami i owocami.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, mus czekoladowy, mus wegański, wegański mus czekoladowy