Cofnij
zawijane bułeczki drożdżowe z czekoladą

ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mięciutkie, drożdżowe bułeczki zawinięte z czekoladowym nadzieniem.
Przepis na 8 bułeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 270 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 5 g drożdży suszonych
  • 40 g masła (miękkiego)
  • 125 g mleka (letniego)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)

Składniki na nadzienie

  • 40 g masła (miękkiego)
  • 40 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao (5 gram)
  • 50 g czekolady gorzkiej

Na wierzch

  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 75 g czekolady białej
  • wiórki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto (mikser; końcówki haki) wlewając letnie mleko. Ciasto wyrabiać 5 minut, po tym czasie dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać 5 minut.
  • Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, może być odrobinę lepkie. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Urośnie i podwoi swoją objętość.
  • Przygotowanie nadzienia. W czasie wyrastania ciasta wymieszać razem miękkie masło, cukier brązowy, kakao i cynamon. Odłożyć. Czekoladę posiekać i również odłożyć.
  • Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki, zagnieść chwilę. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować je. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,7 cm. Na ciasto wyłożyć krem kakaowy i rozsmarować go cienko, następnie posypać równomiernie posiekaną czekoladą.
  • Ciasto zwinąć ściśle w roladkę i pokroić na 8 równych części.  Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków. Przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki piec ok. 25 minut, powinny urosnąć i ładnie zbrązowieć.
  • Przygotowanie kremu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Powinna być w temp. pokojowej, ale pozostać płynna. Wlać ją do mascarpone i wymieszać. Schować na 5 minut do lodówki, żeby krem lekko ostygł.
  • Bułeczki wyjąć z piekarnika i zaraz przed podaniem (najlepiej, aby wcześniej lekko ostygły) posmarować je kremem i posypać wiórkami.
Słowo kluczowe bułeczki, cynamon, czekolada gorzka, drożdżówki