Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto (mikser; końcówki haki) wlewając letnie mleko. Ciasto wyrabiać 5 minut, po tym czasie dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać 5 minut.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, może być odrobinę lepkie. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Urośnie i podwoi swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia. W czasie wyrastania ciasta wymieszać razem miękkie masło, cukier brązowy, kakao i cynamon. Odłożyć. Czekoladę posiekać i również odłożyć.
Wyrośnięte ciasto posypać odrobiną mąki, zagnieść chwilę. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować je. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,7 cm. Na ciasto wyłożyć krem kakaowy i rozsmarować go cienko, następnie posypać równomiernie posiekaną czekoladą.
Ciasto zwinąć ściśle w roladkę i pokroić na 8 równych części. Przygotowane bułeczki ułożyć w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do wypieków. Przykryć je ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki piec ok. 25 minut, powinny urosnąć i ładnie zbrązowieć.
Przygotowanie kremu. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Powinna być w temp. pokojowej, ale pozostać płynna. Wlać ją do mascarpone i wymieszać. Schować na 5 minut do lodówki, żeby krem lekko ostygł.
Bułeczki wyjąć z piekarnika i zaraz przed podaniem (najlepiej, aby wcześniej lekko ostygły) posmarować je kremem i posypać wiórkami.