Cofnij
ciasteczka z czekoladą i kremem kakaowym 1a

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I KREMEM KAKAOWYM

Joanna | chocololo.pl
Miękkie ciasteczka z orzechami i czekoladą, przełożone maślanym kremem kakaowym.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 100 g masła
  • 70 g cukru białego
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 75 g orzeszków ziemnych
  • 80-90 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem

  • 100 g masła (miękkiego)
  • 160 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciastek

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do wystudzenia. Posiekać orzechy i czekoladę, odłożyć.
  • Wlać masło do miski i wsypać cukier, miksować (końcówki do ubijania) aż powstanie jasna, puszystsza masa. Zajmie to ok. 5-6 minut.
  • Dodać jajko i sól, miksować dalej. Wsypać przesianą mąkę z sodą i proszkiem, zmiksować krótko do powstania ciasta.
  • Wsypać orzechy i czekoladę, wymieszać wszystko szpatułką.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lub trochę większe i układać w odstępach na blaszce.
  • Piec 9-11 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia na blaszce.

Przygotowanie kremu kakaowego

  • Masło ucierać (końcówki do ubijania) aż będzie puszyste. Dodawać po trochu cukier, ciągle miksując.
  • Wsypać kakao, miksować aż powstanie puszysta, jednolita masa, pod koniec dodając śmietankę.
  • Krem nakładać na ciastko (można przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką, lub po prostu nożem) i przykrywać drugim ciastkiem.