Cofnij
krem czekoladowo-orzechowy z daktylami (wegański)

KREM CZEKOLADOWO-ORZECHOWY Z DAKTYLI (WEGAŃSKI)

Joanna | chocololo.pl
Treściwy, pełen smaku, wegański krem czekoladowo-orzechowy.
Przepis na średni słoiczek.

SKŁADNIKI
  

  • 70 g daktyli suszonych
  • 100 g orzechów laskowych (upieczonych, bez skórek)
  • 30 g kakao
  • 100-150 ml mleczka kokosowego

PRZYGOTOWANIE
 

  • Daktyle włożyć do miski, zalać je wrzątkiem. Woda powinna zakrywać daktyle 2 cm ponad suszone owoce. Odstawić na min. godzinę do namoczenia, powinny stać się miękkie.
  • Orzechy zmielić na gładką pastę, przełożyć ją do miski. Dodać daktyle, kakao i mleczko kokosowe. Zblendować wszystko na gładki krem, opcjonalnie dodać więcej mleczka jeśli będzie zbyt gęsty.
  • Krem przełożyć do słoiczka.
Słowo kluczowe bez glutenu, kakao, krem, krem czekoladowy, orzechy laskowe, wegańskie