Cofnij
wuzetka

WUZETKA (CIASTO W-Z)

Joanna | Chocololo
Kultowe ciasto wuzetka z czekoladowym biszkoptem, śmietankowym kremem i kakaową polewą z kleksem bitej śmietany.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki n a biszkopt kakaowy

  • 3 jajka L (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru drobnego
  • 25 g kakao
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 30 ml oleju
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 200 g śmietany kwaśnej 18% (w temp. pokojowej)
  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 3,5 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na polewę

  • 70 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki wody

Składniki na bitą śmietanę

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru

Dodatkowo

  • ok. 80 ml mocnej kawy (do nasączenia)
  • ok. 120 g kwaśnego dżemu/konfitury z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie biszkoptu kakaowego

  • Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy nie smarować niczym, ani nie wykładać papierem.
  • Mąkę dokładnie wymieszać z kakao i proszkiem, odłożyć.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut.
  • Do masy w trzech turach (lub stopniowo*) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
  • Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie nożem oddzielić wystudzony biszkopt od formy, wyjąć i odwrócić. Odkleić papier od spodu, następnie przekroić biszkopt na 2 równe blaty.

Przygotowanie kremu i ciasta

  • Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć kawą.
  • Na biszkopcie cienko i równomiernie rozsmarować dżem.
  • Przygotowanie kremu. Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Odłożyć ją na chwilę i letnią powoli wlewać do śmietany, ciągle energicznie mieszając.
  • W osobnej misce ubić śmietankę, ale nie na sztywno (na ¾). Dodać ją do śmietany i delikatnie, szpatułką wmieszać do masy.
  • Krem (będzie puszysty, ale nie tak gęsty jak bita śmietana) wyłożyć na biszkopt i wyrównać, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć.
  • Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc (12 godzin).

Przygotowanie polewy i bitej śmietany

  • Polewa. Do garnuszka dać pokrojone masło, wodę i cukier. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia masła i roztopienia cukru.
  • Wyłączyć gaz i do masy przesiać kakao. Wymieszać dokładnie do połączenia składników. Polewę odstawić do lekkiego ostudzenia i jeszcze letnią polać ciasto i rozsmarować. Ciasto schłodzić jeszcze 15 minut do zgęstnienia polewy.
  • Bita śmietana. Śmietankę z cukrem ubić na gęstą i puszystą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ciasto, tak aby na każdym kawałku ciasta był zawijas z bitej śmietany.

WSKAZÓWKI

*Mieszankę można do przygotowanej masy wmieszać całą na raz jak macie wprawę. Polecam wmieszać ją jednak w 2-3 turach, a najlepiej (zawsze tak robię) delikatnie mieszając przesiewać mieszankę mąki i kakao na bieżąco. Najlepiej robić to silikonową, średnio-twardą szpatułką. Mieszanie wygląda tak: dwa przesiania mąki z kakao i zaraz delikatne wmieszanie lub dwa z potrząśnięciem, żeby równomiernie rozprowadzić mąkę. No i znowu dwa przesiania i zamieszanie, tak do końca mąki z kakao. Ostrożnie, powoli i z uczuciem.
Słowo kluczowe biszkopt kakaowy, bita śmietana, ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto na święta, ciasto na wielkanoc, ciasto z kremem, kakao, polewa czekoladowa, wuzetka