Cofnij
torta caprese

TORTA CAPRESE

Joanna | Chocololo
Pyszne włoskie ciasto czekoladowo-migdałowe z dodatkiem Amaretto i skórki pomarańczowej.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g migdałów mielonych/mąki migdałowej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 125 g masła
  • 130 g cukru drobnego
  • 1 łyżka Amaretto
  • skórka otarta z małej pomarańczy

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, gorącym zalać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu i odstawić do ostudzenia.
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do szklanej lub metalowej miski, będą później ubijane na pianę.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, Amaretto i krótko zmiksować. Miksując wlewać masę czekoladową, miksować krótko, tylko do połączenia składników.
  • Do masy mieszać delikatnie mąkę migdałową. Masa będzie gęsta.
  • Ubić jajka na sztywną pianę i stopniowo, delikatnie wmieszać je szpatułką do ciasta.
  • Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 38-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Słowo kluczowe amaretto, bez glutenu, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, migdały