Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w garnuszku, gorącym zalać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu i odstawić do ostudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka dać do szklanej lub metalowej miski, będą później ubijane na pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, Amaretto i krótko zmiksować. Miksując wlewać masę czekoladową, miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Do masy mieszać delikatnie mąkę migdałową. Masa będzie gęsta.
Ubić jajka na sztywną pianę i stopniowo, delikatnie wmieszać je szpatułką do ciasta.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 38-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do całkowitego ostudzenia.
Słowo kluczowe amaretto, bez glutenu, ciasto, ciasto czekoladowe, czekolada gorzka, migdały