400gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
180gśmietany kwaśnej 18%(w temp. pokojowej)
2jajka(w temp. pokojowej)
60gcukru pudru
1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
1op.budyniu śmietankowego
150gmalin + 1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE
Maliny umyć, wsypać do garnuszka. Dodać cukier i zagotować je, aż puszczą sok. Gotować maliny na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć je z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie spodu
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę gorzką pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika
Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, kwaśną śmietanę, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
Maliny zblendować i wymieszać je z 5 łyżkami masy serowej.
Masę serową wylać na upieczony spód (gorący), na wierzchu łyżką nałożyć masę serową z malinami i zrobić delikatnie zawijasy. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 4 godziny w lodówce (najlepiej przez noc).
Słowo kluczowe brownie, maliny, sernik, sernik na spodzie brownie, sernikobrownie