Cofnij
sernik z malinami na spodzie brownie

SERNIK Z MALINAMI NA SPODZIE BROWNIE

Joanna | chocololo.pl
Przepis na pyszny sernik z dodatkiem malin na mocno czekoladowym spodzie brownie.
Przepis na formę 20x20cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód brownie

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 180 g cukru brązowego
  • 40 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 400 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 180 g śmietany kwaśnej 18% (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 150 g malin + 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE
 

  • Maliny umyć, wsypać do garnuszka. Dodać cukier i zagotować je, aż puszczą sok. Gotować maliny na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć je z ognia i odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę gorzką pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
  • Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
  • W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika

  • Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, kwaśną śmietanę, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
  • Maliny zblendować i wymieszać je z 5 łyżkami masy serowej.
  • Masę serową wylać na upieczony spód (gorący), na wierzchu łyżką nałożyć masę serową z malinami i zrobić delikatnie zawijasy. Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 4 godziny w lodówce (najlepiej przez noc).
Słowo kluczowe brownie, maliny, sernik, sernik na spodzie brownie, sernikobrownie