Cofnij
chrupiąca granola z czekoladą

CHRUPIĄCA GRANOLA Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Idealna propozycja na smaczne rozpoczęcie dnia. Chrupiąca, bezglutenowa granola  z kawałkami czekolady.

SKŁADNIKI
  

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów laskowych (z grubsza posiekanych)
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki rodzynek
  • szklanki pestek dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 70 g miodu
  • 40 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), blachę (może być ta na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W rondelku podgrzać razem masło, miód i sok. Wsypać cynamon i wymieszać. Podgrzewać, aż składniki będą płynne i połączą się.
  • Do miski wsypać płatki owsiane, orzechy laskowe, słonecznik i pestki dyni. Wymieszać wszystko.
  • Wlać do suchych składników jeszcze ciepłą mieszankę masła i miodu. Dobrze wszystko wymieszać i wysypać równomiernie na przygotowaną blachę.
  • Piec 15 minut i przemieszać granolę łyżką od czasu do czasu. Włączyć termoobieg i piec kolejne 5-10 minut, często mieszając granolę, aby równomiernie się rumieniła. Gdy będzie złocista, wyjąć ją z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Pokroić czekoladę na kawałki i dodać do granoli, wsypać też rodzynki. Wymieszać i przesypać do słoika.
Słowo kluczowe cynamon, czekolada gorzka, granola, miód, orzechy laskowe, rodzynki