Go Back
chrupiąca granola z czekoladą 1a

Chrupiąca granola z czekoladą

Joanna | chocololo.pl
Idealna propozycja na smaczne rozpoczęcie dnia. Chrupiąca, bezglutenowa granola  z kawałkami czekolady.

SKŁADNIKI
  

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1,5 szklanki ryżu ekspandowanego
  • 1 szklanka migdałów (ze skórką lub blanszowane)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g miodu
  • 70 g masła
  • 60 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C, blachę (może być ta na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W rondelku podgrzać razem masło, miód i sok. Wsypać cynamon i wymieszać. Podgrzewać aż składniki będą płynne i połączą się.
  • Do miski wsypać płatki jaglane, kukurydziane i ryż. Migdały posiekać i dodać do płatków. Rodzynki drobno pokroić i również dodać do suchych składników. Wymieszać wszystko.
  • Wlać do suchych składników jeszcze ciepłą mieszankę masła i miodu. Dobrze wszystko wymieszać i wysypać równomiernie na przygotowaną blachę.
  • Piec 20 minut i przemieszać granolę łyżką. Piec kolejne 10 minut i znów przemieszać. Podkręcić piekarnik do 170 stopni i piec jeszcze 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż granola przeschnie i się zarumieni.
  • Po wyjęciu z piekarnia, zostawić granolę do wystudzenia.
  • Pokroić czekoladę i dodać do kompletnie wystudzonych płatków. Wymieszać i przesypać do słoika.