Go Back
maślane ciasteczka kokosowe z czekoladą

MAŚLANE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Kruche, maślane ciasteczka z dużą ilością wiórków kokosowych oblane czekoladą. Ciasteczka są chrupkie, mocno kokosowe i pięknie wyglądają.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko jaja
  • 150 g czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Połowę wiórków (75 gram) zmielić na mąkę.
  • Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, wiórki, zmielone wiórki i cukier. Wymieszać składniki. Dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło.
  • Ciasto zagnieść, aż wszystkie składniki połączą się, a z ciasta można będzie uformować wałeczek. Nie wyrabiać zbyt długo, żeby masło się nie ogrzało.
  • Z ciasta uformować wałeczek, o średnicy 5-5,5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ostrym nożem odkrajać plasterki ciasta o grubości 5-7mm. Układać na blaszce w sporych odstępach. Jeżeli boki są nierówne, można je uformować palcami.
  • Ciasteczka piec 13-14 minut, aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić je na blaszce jeszcze przez 5 minut, później przenieść na kratkę do studzenia.
  • Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać wystudzone ciasteczka do połowy, nadmiar czekolady ze spodu ciastek zgarnąć nożykiem.
  • Ciastka układać z powrotem na kratkę i posypać wiórkami kokosowymi. Zostawić na kratce do ostudzenia czekolady.