Go Back
ciasteczka z żurawiną i czekoladą 1a

CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.

SKŁADNIKI
  

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g cukru (drobnego)
  • 110 g masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 60 g żurawiny suszonej
  • 80 g migdałów
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko i miksować, aż składniki połączą się.
  • Wsypać przesianą mąkę, proszek, skórkę z pomarańczy i cynamon. Miksować chwilę, aż składniki połączą się i powstanie ciasto.
  • Migdały, czekoladę i żurawinę pokroić, wsypać do ciasta i wymieszać delikatnie szpatułką. Można zostawić ⅓ pokrojonej czekolady na wierzch ciastek.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej po łyżce ciasta, w sporych odstępach. Palcami wyrównać nieco boki ciastek i delikatnie je spłaszczyć (i równie delikatnie powciskać w wierzch ciastek pozostawioną czekoladę).
  • Piec ok. 12-15 minut, aż lekko zbrązowieją. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić je na blaszce przez 5 minut . Następnie przełożyć na kratkę do ostudzenia.