CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.pl
Wypasione ciasteczka z żurawiną, czekoladą, migdałami, skórką pomarańczową i cynamonem. Pełno smaku i zapachu w małym ciasteczku, są naprawdę pyszne.
- 180 g mąki pszennej
- 120 g cukru (drobnego)
- 110 g masła (miękkiego)
- 1 jajko
- 60 g żurawiny suszonej
- 80 g migdałów
- skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g czekolady deserowej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko i miksować, aż składniki połączą się.
Wsypać przesianą mąkę, proszek, skórkę z pomarańczy i cynamon. Miksować chwilę, aż składniki połączą się i powstanie ciasto.
Migdały, czekoladę i żurawinę pokroić, wsypać do ciasta i wymieszać delikatnie szpatułką. Można zostawić ⅓ pokrojonej czekolady na wierzch ciastek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej po łyżce ciasta, w sporych odstępach. Palcami wyrównać nieco boki ciastek i delikatnie je spłaszczyć (i równie delikatnie powciskać w wierzch ciastek pozostawioną czekoladę).
Piec ok. 12-15 minut, aż lekko zbrązowieją. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić je na blaszce przez 5 minut . Następnie przełożyć na kratkę do ostudzenia.