CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE CIASTO Z KREMEM CYNAMONOWYM
Joanna | chocololo.pl
Mocno czekoladowe ciasto i mocno wyczuwalne pomarańcze, już w lekko świątecznym klimacie. Ciężkie i aromatyczne ciasto z kremem na bazie mascarpone i białej czekolady, z dodatkiem whisky i cynamonu.
Składniki na ciasto
- 140 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 100 g cukru brązowego
- 100 g mąki pszennej
- 80 g migdałów mielonych
- 30 g kakao
- 0,5 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
Składniki na krem
- 250 g mascarpone
- 150 g czekolady białej
- 2 łyżki whisky
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie ciasta
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku lub w kąpieli wodnej roztopić masło. Dodać połamaną czekoladę i gdy się rozpuści wymieszać na gładki sos. Wsypać cukier, wymieszać i odłożyć do wystudzenia.
W miseczce rozbełtać jajka z maślanką i delikatnie, ciągle mieszając wlewać je do wystudzonej czekolady z masłem i cukrem. Dodać do masy skórkę pomarańczową i wymieszać wszystko.
Do miski z mokrymi składnikami wsypać przesianą mąkę z kakao, mielone migdały, proszek i sodę. Wymieszać wszystko dokładnie.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch i piec 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto można ostudzić w formie.
Przygotowanie kremu
Do miski włożyć serek mascarpone, wsypać cynamon i wlać whisky. Mikserem z końcówkami do ubijania wymieszać składniki aby się połączyły, zajmie to kilka sekund.
Powoli, miksując na niskich obrotach wlewać ostudzoną czekoladę. Miksować tylko do połączenia składników. Schłodzić krem 15 minut w lodówce i wyłożyć go na wierzch ciasta. Można posmarować też boki.
Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Schłodzić przed podaniem przez 2 godziny.