Go Back
muffinki czekoladowe z cukinią

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady i cukinią.
Przepis na 12-14 muffinek.

SKŁADNIKI
  

  • 200 g cukinii
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 180 g cukru brązowego
  • 100 ml mleka (w temp. pokojowej)
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 80 g czekolady gorzkiej lub czekoladowych groszków

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  • Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (nie odciskać) i włożyć do dużej miski.
  • Czekoladę posiekać i odłożyć.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Do miski z cukinią wbić jajko, wlać mleko, olej i wsypać cukier. Wymieszać dokładnie składniki (rózgą kuchenną/szpatułką).
  • Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki i wymieszać do połączenia składników, ale nie dłużej.
  • Wsypać czekoladę i delikatnie wmieszać szpatułką.
  • Papilotki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.