Piekarnik nagrzać do 175 C, formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach (nie odciskać) i włożyć do dużej miski.
Czekoladę posiekać i odłożyć.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
Do miski z cukinią wbić jajka, wlać mleko, olej i wsypać cukier. Wymieszać dokładnie składniki (rózgą kuchenną/szpatułką).
Do mokrych składników przesiać mieszankę mąki i wymieszać do połączenia składników, ale nie dłużej.
Wsypać czekoladę i delikatnie wmieszać szpatułką.
Papilotki napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.