Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać i włożyć do miseczki.
W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca (ale nie wrząca i skwiercząca). Zdjąć z ognia i po chwili wlać do białej czekolady. Wymieszać do powstania gładkiego sosu i odłożyć do wystudzenia.
Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy. Na końcu wmieszać skórkę cytrynową.
Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę mąki i wymieszać dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.
Przygotować polewę. Czekoladę połamać i włożyć do metalowej miseczki. Kremówkę podgrzać i prawie wrzącą wlać do czekolady, dodać skórkę i wymieszać do powstania jednolitej polewy. Polać ciasto i zostawić do zgęstnienia polewy.