Cofnij
ciasto cytrynowe z białą czekoladą

CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Mocno aromatyczne, cytrynowe ciasto z białą czekoladą.
Przepis na keksówkę o wymiarach 25x11 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 150 g białej czekolady
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 80 ml oleju
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z 2 cytryn

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 36%
  • skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać i włożyć do miseczki.
  • W garnuszku podgrzać masło z olejem, aż masło się rozpuści i całość będzie gorąca (ale nie wrząca i skwiercząca). Zdjąć z ognia i po chwili wlać do białej czekolady. Wymieszać do powstania gładkiego sosu i odłożyć do wystudzenia.
  • Mąkę wsypać do miski razem z proszkiem i sodą. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Energicznie mieszając, wlewać powoli wystudzony sos czekoladowy. Na końcu wmieszać skórkę cytrynową.
  • Do masy, w dwóch turach przesiać przygotowaną mieszankę mąki i wymieszać dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do formy i wyrównać. Piec 45-50 minut, do suchego patyczka, wyjąć i ostudzić.
  • Przygotować polewę. Czekoladę połamać i włożyć do metalowej miseczki. Kremówkę podgrzać i prawie wrzącą wlać do czekolady, dodać skórkę i wymieszać do powstania jednolitej polewy. Polać ciasto i zostawić do zgęstnienia polewy.