Cofnij
oponki serowe w czekoladzie

OPONKI SEROWE W CZEKOLADZIE

Joanna | chocololo.pl
Puchate, serowe oponki w czekoladzie, które przygotowuje się całkiem szybko i są bardzo smaczne.
Przepis na ok. 12 sporych oponek.

SKŁADNIKI
  

  • 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 40 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

Dodatkowo

  • 1-1,5 litra oleju rzepakowego (do smażenia)

Do polania

  • 75 g czekolady mlecznej
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • posiekane, pieczone orzechy laskowe lub ulubiona posypka (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • W misce wymieszać mąkę i sodę, odłożyć.
  • Do dużej miski dać ser, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie.
  • Przesiać mąkę z sodą do mokrych składników i mieszając dodać łyżkę alkoholu. Całość dokładnie wymieszać.
  • W międzyczasie rozgrzać w garnku lub w wysokim rondlu olej do smażenia. Oponki będą smażone w głębokim tłuszczu, oleju powinno być tyle, aby oponki mogły swobodnie na nim pływać.
  • Stolnicę lub blat podsypać mąką, wyłożyć ciasto i posypać je równomiernie odrobiną mąki. Rozwałkować na placek o grubości 1-1,5 cm i wykrajać w nim oponki.
  • Oponki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone oponki odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
  • Czekolady połamać, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzone oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać. Posypać je orzechami lub posypką.