W misce wymieszać mąkę i sodę, odłożyć.
Do dużej miski dać ser, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie.
Przesiać mąkę z sodą do mokrych składników i mieszając dodać łyżkę alkoholu. Całość dokładnie wymieszać.
W międzyczasie rozgrzać w garnku lub w wysokim rondlu olej do smażenia. Oponki będą smażone w głębokim tłuszczu, oleju powinno być tyle, aby oponki mogły swobodnie na nim pływać.
Stolnicę lub blat podsypać mąką, wyłożyć ciasto i posypać je równomiernie odrobiną mąki. Rozwałkować na placek o grubości 1-1,5 cm i wykrajać w nim oponki.
Oponki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Usmażone oponki odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Czekolady połamać, roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzone oponki zanurzać w czekoladzie i odkładać. Posypać je orzechami lub posypką.