Go Back
bułeczki z czekoladą i masłem orzechowym 8

BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ I MASŁEM ORZECHOWYM

Joanna | chocololo.pl
Masło orzechowe i czekolada, zawinięte w puszystym, drożdżowym cieście.
Przepis na 12 bułeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 290 g mąki pszennej
  • 35 g cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 7 g drożdży suchych
  • 60 g masła
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)

Składniki na nadzienie

  • 100 g czekolady
  • 150 g masła orzechowego
  • 40 g masła
  • 40 g cukru brązowego

Składniki na polewę orzechową

  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli
  • garść czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • W garnuszku podgrzać razem mleko i masło, aż masło całkowicie się rozpuści (na małym ogniu, nie zagotowywać), odłożyć do ostudzenia. Ma być letnie, lekko ciepłe.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukry i drożdże, wymieszać. Wbić jajko i zacząć wyrabiać ciasto mikserem (końcówki haki), dolewając powoli mleko z masłem. Ciasto wyrabiać 12-15 minut.
  • Z ciasta uformować kulę i włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość.

Przygotowanie nadzienia

  • Masło orzechowe wymieszać z cukrem w miseczce.
  • Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej miseczki, dodać masło i roztopić wszystko razem w kąpieli wodnej. Wymieszać.
  • Jeszcze ciepłą czekoladę wlać do masła orzechowego, wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie bułeczek

  • Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto. Ma mieć kształt zbliżony do prostokąta i grubość ok 0,5 cm.
  • Na ciasto wyłożyć nadzienie i równo rozsmarować.
  • Ciasto zwinąć w roladkę (od dłuższego boku) i pokroić na 12 równych części. Przygotowane bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec bułeczki ok. 20 minut, aż wyrosną i lekko zbrązowieją. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i przygotować polewę.
  • Polewa. W kąpieli wodnej podgrzać masło orzechowe z masłem, wsypać cukier i sól, wymieszać dokładnie. Gdy polewa nabierze płynnej konsystencji (jak gęsty lukier) można polać nią bułeczki, następnie posypać czekoladą.