Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Odłożyć.
Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować krótko (końcówki do ubijania) lub chwilę ubić trzepaczką. Niedługo, jajko i cukier mają się połączyć i lekko spienić.
Do masy dodać puree z dyni i skórkę pomarańczową. Wymieszać do połączenia składników.
Przesiać do masy mieszankę mąki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać na przygotowaną blachę i wyrównać. Piec 12-15 minut, do suchego patyczka. Nie przedłużać pieczenia, ciasto nie może być za suche.
Podczas gdy ciasto jest w piekarniku przygotować czystą ściereczkę i dokładnie obsypać ją cukrem pudrem Równomiernie, przy pomocy sitka.
Ciasto wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie położyć wierzchem na posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Delikatnie oderwać papier od spodu ciasta i od razu zwinąć w roladę. Zwinąć od krótszego boku i razem ze ściereczką, żeby ciasto nie dotykało się.
Zostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ubić krem czekoladowy.