Go Back
rolada dyniowa z kremem czekoladowym

ROLADA DYNIOWA Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Joanna | chocololo.pl
Aromatyczne, wilgotne ciasto, pachnące pomarańczową skórką i cynamonem, po brzegi wypełnione gęstym kremem czekoladowym.
Przepis na prostokątną, niewysoką blachę o wymiarach 38x26 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 160 g puree z dyni
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 95 g mąki pszennej tortowej
  • 140 g cukru białego (drobnego)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z całej pomarańczy

Składniki na krem czekoladowy

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 125 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 20 g cukru pudru

Do polania

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 15 g oleju kokosowego

Dodatkowo

  • ½ szklanki cukru pudru (do posypania ściereczki)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Odłożyć.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować krótko (końcówki do ubijania) lub chwilę ubić trzepaczką. Niedługo, jajko i cukier mają się połączyć i lekko spienić.
  • Do masy dodać puree z dyni i skórkę pomarańczową. Wymieszać do połączenia składników.
  • Przesiać do masy mieszankę mąki i wymieszać dokładnie. Ciasto wylać na przygotowaną blachę i wyrównać. Piec 12-15 minut, do suchego patyczka. Nie przedłużać pieczenia, ciasto nie może być za suche.
  • Podczas gdy ciasto jest w piekarniku przygotować czystą ściereczkę i dokładnie obsypać ją cukrem pudrem Równomiernie, przy pomocy sitka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie położyć wierzchem na posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Delikatnie oderwać papier od spodu ciasta i od razu zwinąć w roladę. Zwinąć od krótszego boku i razem ze ściereczką, żeby ciasto nie dotykało się.
  • Zostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ubić krem czekoladowy.

Przygotowanie kremu czekoladowego

  • Śmietankę z czekoladą przygotować wcześniej, krem dokończyć po wystudzeniu ciasta, zaraz przed zwijaniem rolady.
    Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez min. 6 godzin.
  • Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
  • Dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).

Przygotowanie rolady

  • Ciasto rozwinąć, nałożyć na nie krem i równomiernie rozsmarować. Zwinąć delikatnie w roladę.
  • Roladę schłodzić w lodówce przez kilka godzin (min. 3-4), można przedtem zawinąć ją w folię spożywczą (przezroczystą).
  • Schłodzoną roladę polać czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym). Gdy czekolada lekko stężeje można kroić roladę na kawałki.