Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
Czekoladę drobno posiekać i odłożyć.
Do miski dać twaróg, puree z dyni, wlać śmietankę, cukier puder i waniliowy, jajka i cynamon. Zmiksować wszystko krótko, tylko do połączenia składników, następnie miksując na małych obrotach wlewać wystudzoną czekoladę.
Masę wylać na przygotowany spód. Posypać masę serową częścią czekolady i delikatnie zamieszać (masa jest dość rzadka: uważać, żeby nie zahaczyć spodu podczas mieszania), resztę czekolady wysypać na wierzch i zostawić.
Nastawić cały czajnik wody. Formę włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
Piec sernik ok. 70 minut, aż masa serowa się zetnie a środek będzie sprężysty.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 8 godzin, a najlepiej przez noc.