Cofnij
domowa nutella

DOMOWA NUTELLA

Joanna | chocololo.pl
Najlepsza domowa nutella składa się z 5 składników, w tym z masy kajmakowej.
Przepis na 2 słoiki (po ok. 300 ml).

SKŁADNIKI
  

  • 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
  • 130 g czekolady gorzkiej
  • 100 g orzechów laskowych* (upieczonych i bez skórki)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE
 

  • Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • Orzechy umieścić w malakserze, zmiksować na gładką pastę. Dodać olej, ponownie zmiksować. Następnie wsypać kakao i znów zmiksować. Masa powinna być płynna.
  • Do miski dać masę kajmakową i chwilę miksować (mikser, końcówki do ubijania). Powoli, ciągle miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki połączą się, wlewać powoli płynną masę orzechową, ciągle miksując aż do powstania gladkiego kremu.
  • Domowa nutella jest gotowa do jedzenia i przełożenia do słoiczków.

WSKAZÓWKI

*Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.
Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki.