Go Back
brownie tiramisu

BROWNIE TIRAMISU

Joanna | chocololo.pl
Pyszne połączenie klasycznego, mocno czekoladowego brownie i delikatnego tiramisu.
Przepis na blaszkę o wymiarach 28×23 cm.(wymiary spodu 25×21).

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 180 g masła
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru brązowego
  • 70 g cukru białego
  • 120 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • ½ proszku do pieczenia

Składniki na warstwę tiramisu

  • 500 g mascarpone (zimne)
  • 250 g śmietanki 36% (zimnej)
  • 50 g cukru pudru
  • 120 ml mocnej kawy
  • 30 ml amaretto
  • 150 g biszkoptów podłużnych (ok. 18 sztuk)
  • + kakao do posypania

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie brownie

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W garnuszku z grubym dnem (lub w kąpieli wodnej) roztopić masło, dodać połamaną gorzką i mleczną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Do miski wbić jajka i wsypać cukier, wymieszać składniki. Powoli, ciągle mieszając wlewać ostudzoną, roztopioną czekoladę z masłem.
  • Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao, wymieszać wszystko dobrze. Wylać na przygotowaną blaszkę i wyrównać łyżką lub szpatułką.
  • Spód piec 25-27 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie warstwy tiramisu

  • Zaparzyć mocną kawę, przelać do miseczki i zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wlać Amaretto i wymieszać.
  • Do dużej miski wlać śmietankę, dodać mascarpone i przesiany cukier puder. Ubić (mikser, końcówki do ubijania) na gęsty, puszysty krem. Zajmie to 1-2 minuty.
  • Połowę kremu wyłożyć na brownie i równo rozsmarować. Biszkopty namaczać po kolei w kawie z Amaretto i układać jeden przy drugim na warstwie kremu.
  • Na biszkopty wyłożyć resztę kremu i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce min. 3-4 godziny, najlepiej przez noc.
  • Przed krojeniem i podaniem posypać wierzch obficie kakao.