Cofnij
mini serniczki potrójnie czekoladowe

MINI SERNICZKI POTRÓJNIE CZEKOLADOWE

Joanna | chocololo.pl
Czekoladowe mini serniczki są pyszne, ale co powiecie na potrójnie czekoladowe mini serniczki? Są potrójnie pyszne.
Przepis na 12 mini serniczków.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód serniczków

  • 80 g herbatników
  • 5 g kakao (1 łyżeczka)
  • 20 g masła

Składniki na masę sernikową

  • 300 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 125 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g kakao

Składniki na polewę

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady gorzkiej

Składniki na krem czekoladowy

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 50 g czekolady
  • 10 g cukru pudru
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzone)

Dodatkowo

  • 12 czereśni

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie serniczków

  • Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Przygotować formę na 12 babeczek i wyłożyć ją papilotkami.
  • Przygotować spody serniczków.
  • Masło roztopić w garnuszku, odstawić. Herbatniki połamać, włożyć do malaksera, wsypać kakao i zmiksować aż powstaną okruszki. Wlać masło (można jeszcze ciepłe) i wymieszać dokładnie aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku.
  • Masę herbatnikową po równo wsypać do każdej papilotki. Docisnąć np. kieliszkiem, aby spody były równe i bardziej zbite.
  • Przygotować masę serową.
  • Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) twaróg, mascarpone, cukier i jajka. Miksować do powstania jednolitej masy.
  • Powoli, ciągle miksując wlewać ostudzoną czekoladę. Gdy wszystko się połączy dodać przesiane kakao i ponownie zmiksować.
  • Przygotowane papilotki wypełnić masą serową do krawędzi. Zagotować czajnik wody.
  • Włożyć formę do większej blachy, zalać do połowy (wysokości foremki na babeczki) gorącą wodą i włożyć do piekarnika. Piec 25-30 minut, masa zetnie się i wierzch będzie sprężysty.
  • Serniczki wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie na babeczki. Następnie schłodzić w lodówce przez minimum 3-4 godziny (najlepiej schłodzić je przez noc, ok. 12 godzin)

Przygotowanie polewy

  • W garnuszku z grubym dnem podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i zamieszać aż się rozpuści. Lekko ostudzić.
  • Na schłodzone serniczki wylać po łyżce czekolady i wstawić do lodówki aż stężeje (10-15 minut).

Przygotowanie kremu i dekorowanie serniczków

  • Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
  • Do miski dać schłodzone mascarpone i przesiany cukier puder, chwilę miksować (końcówki do ubijania), tylko do połączenia składników.
  • Dodać schłodzoną śmietankę i miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 1-2 minuty).
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i udekorować schłodzone serniczki.
  • Na wierzch każdego serniczka (lekko wcisnąć w krem) położyć czereśnię.