Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, tortownicę (20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W garnuszku podgrzać mleko i masło. Kiedy całość będzie gorąca, a masło całkowicie rozpuszczone zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i po chwili wymieszać. Powinien powstać gładki sos. Odstawić do wystudzenia.
Do miski wsypać przesianą mąkę, zmielone migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i odstawić.
W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Miksując na niskich obrotach wlewać powoli wystudzoną masę z czekoladą. Skończyć miksować, gdy tylko składniki się połączą.
Delikatnie, szpatułką wmieszać mieszankę mąki. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 minut (do suchego patyczka; ale sprawdzić dopiero po 25 minutach pieczenia).
Wyjąć i ostudzić w formie.